dima
  • Passage, 2011

    The black walls of the museum were extended out to create a black box. Marked with a light above a door was the entrance to a room. This room within the black box was tilted on two axes. All elements within it functioned other than they appeared: a wood patterned floor was made of plastic, wood patterned wallpaper covered the walls, a suitcase functioned as a bookshelf, clock ran backwards, a hair dryer functioned as a flashlight, and a chest of drawers was in fact a doorway into a ventilation system. Through this doorway, visitors would crawl through a metal ventilation duct along which were peepholes that offered views of far away lands. Small scenes were composed of a collage of historical drawings of explorations from the period of European colonialism.  This ventilation duct led to a final cube of steel, with light coming from a small duct that appeared to be coming from outside.  Exiting this cube room visitors found themselves at the end of a long dark corridor at the and of the museum's gallery.